De Parade van... Jasper van Laanen
Een leven zonder Worldfestival Parade Brunssum – kortweg de Parade – kan Jasper van Laanen zich niet voorstellen. Opa Zef Hendriks was één van de oprichters van het vierjaarlijkse folklorefestival. En moeder Hélène van Laanen-Hendriks zette zich actief in als vrijwilliger, bestuurslid en zelfs voorzitter. Nu neemt Jasper het stokje over als bestuurslid. Zijn taak: de mooiste dansgroepen uit de hele wereld selecteren voor de Parade, die van 10 t/m 15 juli 2020 wordt gehouden!
“De Parade was bij ons thuis altijd aanwezig. In beeldjes, posters en foto’s, maar ook in de dagelijkse gesprekken. Of ik nam de vaste telefoon op en dan had ik iemand uit Thailand of Mexico aan de lijn voor mijn moeder. Soms sliepen er ook Paradedeelnemers bij ons thuis, meestal als er iets was misgegaan met de terugreis. Zaten er ineens mensen uit Bulgarije of Polen aan het ontbijt!
Mijn eerste herinnering aan het festival zelf is van 1996: de Wereld Folkloriade. Ik was een jaar of tien en behoorlijk onder de indruk van al die mooie dansgroepen uit de hele wereld. En van het immense Zef Hendriks-stadion, dat speciaal voor de Folkloriade was opgebouwd op het Koutenveld. In 2000 ging ik aan de slag als vrijwilliger, onder andere met het klaarzetten van stoelen voor de voorstellingen. Later werd ik tolk/begeleider. In 2008 had ik een Italiaanse groep onder mijn hoede. Die zouden Engels spreken, maar dat bleek niet zo te zijn. De communicatie ging dus vooral met gebaren en hier en daar een woordje Engels of Italiaans. Maar eigenlijk maakte het niks uit: het waren allemaal jongens van mijn leeftijd en we hadden een superleuke tijd samen! Vorige editie heb ik mijn moeder voorafgaand aan het festival geholpen met de contacten met de groepen. Tijdens de Parade zat ik vooral bij de tolkenbalie. Toen besefte ik pas hoeveel werk er in de organisatie gaat zitten.
Nu ben ik zelf verantwoordelijk voor het selecteren van de groepen. Dat kost behoorlijk veel tijd en energie, best pittig met een fulltime baan in Amsterdam. Maar ik vind het een enorme eer om de familietraditie voort te zetten. Het maakt me ook trots als ik zie hoe bekend de Parade is in de wereld van folklore. Groepen bieden zichzelf aan om hier in Brunssum te komen optreden. Uiteraard gaan we – ik werk hiervoor samen met de werkgroep Programmering – altijd voor de beste groep per land. We kijken ook dat we groepen uit alle werelddelen hebben én dat we voorstellingen kunnen neerzetten die een goede mix bieden van folklore en moderne dansinvloeden. Het is dus een hele puzzel. Maar ik weet zeker dat we voor 2020 een prachtige selectie hebben gemaakt en dat het weer een fantastisch festival wordt!”